Home Nieuws Lancering SKIN register om kwaliteit schoonheidsspecialisten te waarborgen

Lancering SKIN register om kwaliteit schoonheidsspecialisten te waarborgen

De noodzaak van het kwaliteitsregister is tweeledig. Enerzijds om de kwaliteit van de branche te beschermen. Anderzijds om de consument de garantie te bieden dat ze met een bekwame schoonheidsspecialist te maken hebben. Iedereen in Nederland kan zich tenslotte schoonheidsspecialist noemen, maar specialist ben je niet zomaar. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat ongewenste effecten van schoonheidsbehandelingen vooral ontstaan door onbekwaam handelen. Het SKIN register moet de consument hiertegen beschermen.

Sonja Hartjes, schoonheidsspecialist in Arnhem: ‘Ik ben blij met het SKIN register, het is een goede manier om je als schoonheidsspecialist te profileren. Het helpt om het kaf van het koren te scheiden en te voorkomen dat behandelingen ondeskundig worden uitgevoerd, met alle gevolgen voor klanten én de beroepsgroep van dien’.

Aanmelden SKIN register
Je kunt een verzoek doen tot registratie bij SKIN wanneer je in bezit bent van een MBO- of branchediploma Schoonheidsverzorging en minimaal acht uur per week werkzaam bent binnen de branche. Ook starters zijn van harte welkom, maar zij moeten na drie jaar kunnen aantonen dat ze de verplichte gewerkte uren hebben gemaakt. Ook vakspecialisaties kunnen bij SKIN worden aangemeld en zijn zichtbaar in het centrale register.

Ontwikkeling en kennis op peil houden
Om geregistreerd te blijven moet je zestig accreditatiepunten verzamelen binnen een periode van drie jaar. Dit kun je vergelijken met zestig studie-uren. De punten zijn te behalen door scholing en overige activiteiten zoals het bezoeken van een beurs. Van de zestig punten moeten er veertig punten behaald worden bij een geaccrediteerde scholingsaanbieder. Dit zijn scholen die door een onafhankelijke beoordelingscommissie zijn gecheckt op kwaliteit. SKIN faciliteert op de website een scholingsagenda waarin staat waar en wanneer activiteiten plaatsvinden bij geaccrediteerde scholingsaanbieders.

ANBOS als initiatiefnemer
Het SKIN register is een initiatief van branchevereniging ANBOS. Mayke Blokland, manager verenigingszaken ANBOS: ‘Verzekeraars, overheid en consumenten verlangen naar meer duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ inhoudt. Ook onder schoonheidsspecialisten zien wij dat daar behoefte aan is. Begin dit jaar besloten wij daarom te starten met de uitwerking van een kwaliteitsregister.’ Samen met ANBOS-leden is er in meerdere werkgroepen constructief en inhoudelijk gewerkt aan de opbouw van het register. Ondanks dat ANBOS nauw betrokken is bij de oprichting van SKIN, wordt de stichting onafhankelijk binnen de branche gepositioneerd. ‘Het beoordelen van de kwaliteit moet altijd worden gedaan door een onafhankelijke partij. Je laat ten slotte een slager ook niet z’n eigen vlees keuren’, aldus Blokland.